Subscribe to be informed about the new circular.
Newsletter Registration Form07 Subat 2019 tarihli ve 30679 sayili Resmi Gazete'de "Hasilat Esasli Vergilendirme Usulü Uygulanacak Sektör ve Vergi Orani Hakkinda Karar (Karar Sayisi: 718)" yayimlandi.
Hatirlanacagi üzere, 6 Nisan 2018 tarihli R.G'de yayimlanan 7104 Sayili Kanun'un 12 nci maddesiyle, KDV Kanunu’nun mülga 38 inci maddesi “Hasilat esasli vergilendirme” basligiyla birlikte yeniden düzenlenmis ve hasilat esasli vergilendirme sistemine; Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenen sektörler ve meslek gruplari kapsaminda yer almak kaydiyla mesleki kazanci serbest meslek kazanç defterine, ticari kazanci isletme hesabi esasina göre tespit edilen mükelleflerden tercih edenlerin geçebilecegi, ayrica sisteme geçenlerin en az iki yil sistemde kalmasinin zorunlu olduguna hükmedilmistir.
Bu düzenlemeye göre; ticari kazanci isletme hesabi esasina göre tespit edilenler ile kazanci serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Cumhurbaskaninca belirlenen sektör ve meslek gruplarinda yer alanlar, talep etmeleri halinde KDV dahil hasilatlarinin belirli bir oranini, indirim KDV tutarini dikkate almadan beyan ederek ödeyebileceklerdir.
Uygulanacak KDV orani da, en yüksek orani geçmemek sartiyla Cumhurbaskaninca belirlenecektir.
Bu usulü seçen mükellefler;
kazançlarinin tespitinde kendilerine yapilan teslim ve hizmetler dolayisiyla alis vesikalarinda gösterilen KDV ile hasilat esasli vergilendirme usulüne göre beyan ederek ödedikleri katma deger vergisini islemin mahiyetine göre gider veya maliyet, yaptiklari teslim ve hizmetler dolayisiyla hesapladiklari KDV’yi gelir olarak dikkate alacaklardir.
Hasilat esasli vergileme usulünü seçen mükelleflerin iki yili geçmedikçe bu usulden dönmeleri mümkün bulunmamaktadir.
Bu düzenleme kapsaminda; “ Hasilat Esasli Vergilendirme Usulü” uygulanacak sektör ve vergi orani, 7 Subat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 718 sayili Cumhurbaskani Karari ile belirlenmistir.
01 Mart 2019 tarihi itibariyla yürürlüge girecek olan 718 sayili Cumhurbaskani Karari ile;
5216 sayili Büyüksehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayili Belediye Kanunu kapsaminda belediyeler tarafindan ruhsat verilen toplu tasima hatlarini kiralayan, toplu tasima hizmetinin hizmet satin alma yollariyla yerine getirilmesi halinde bu hizmeti sunan ve gelirlerinin tamamini elektronik ücret toplama sistemleri araciligiyla tahsil eden otobüs isletmeleri, münhasiran il sinirlari içinde, otobüsle (sürücü dahil en az 18 oturma yeri olan) yapmis olduklari toplu tasima faaliyetlerinde hasilat esasli vergilendirme usulünü seçebilecekleridir.
Hasilat esasli vergilendirme usulünü seçen mükelleflerin hasilatlarina uygulayacaklari vergi orani ise %1,5 olarak tespit edilmistir.
Mükelleflerin bu kapsamda vergilendirilebilmeleri için münhasiran yukarida tanimlanan faaliyetle istigal etmeleri gerekmektedir. Bu faaliyetlerin yaninda, kapsama girmeyen baska faaliyetleri de bulunan mükellefler bu uygulamadan faydalanamayacaklardir.
Belediyelerin otobüs isletmeleri ile dogrudan veya dolayli olarak sermayesinin % 51 veya daha fazlasi belediyelere ait sirketlerin de hasilat esasli vergilendirme usulünü seçme imkâni bulunmamaktadir.