12.03.2023 tarih ve 32130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7440 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un Geçici 1 nci maddesinde matrah artırımının 2022 yılı için nasıl uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Uygulamanın ana hatları aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir;
- Mükellefler 2022 takvim yılı gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını %25 oranından az olmamak üzere artırmaları halinde matrah artırımı hükümlerinden yararlanabilirler.
- 2022 yılı matrah artırımında, asgari artırım tutarı kurumlar vergisi mükellefleri için 500.000 TL’den az olamaz.
•Matrah artırımında bulunulan yıla ait vergilerini zamanında ödemiş uyumlu mükellefler için vergi oranı %15 olacaktır.
•Peşin ödeme halinde ödenecek vergide ayrıca %10 indirim yapılacaktır.
- 2022 yılı için ücret, serbest meslek, kira, kâr payı, yıllara sari inşaat işleri, çiftçilere ve vergiden muaf esnaflara yapılan ödemeler için matrah artırımı hükümlerinden aşağıdaki oranlar üzerinden yararlanılabilir.
- 2022 takvim yılına yönelik matrah artırımında bulunulabilmesi için bu yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmiş olması ve bu beyannamelerde beyan edilen vergiye esas matrahların, 2021 takvim yılında beyan edilen matrahın %122,93 oranında artırılması suretiyle bulunan tutar ile 2022 takvim yılı üçüncü geçici vergilendirme döneminde beyan edilen matrahın %40 oranında artırılması suretiyle bulunan tutarın yüksek olanından az olmaması şarttır.
- 2022 takvim yılına yönelik matrah artırımında bulunmak isteyen mükellefler tarafından 1 Ocak 2023 tarihinden sonra matrah azaltıcı nitelikte düzeltme beyannamesi verilmesi durumunda, asgari matrahın tespiti için yapılacak kıyaslamada düzeltme öncesi beyan edilen matrahlar esas alınır.
- 2022 takvim yılına ilişkin olarak; 3 üncü geçici vergilendirme dönemi gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmemiş olması halinde; 2 nci geçici vergilendirme dönemi beyannamesinde beyan edilen matrahın %100 oranında artırılması suretiyle bulunan tutar, sadece 1 inci geçici vergilendirme dönemi beyannamesinin verilmiş olması halinde bu beyannamede beyan edilen matrahın %300 oranında artırılması suretiyle bulunan tutar asgari matrahın tespiti için yapılacak kıyaslamada dikkate alınır. 2021 takvim yılı ve 2022 yılının 3 üncü geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde zarar beyan edilmiş olması veya indirim ve istisnalar nedeniyle matrah oluşmaması ya da hiç beyanname verilmemiş (ilgili yıllarda faaliyette bulunmuş veya gelir elde etmiş olup da bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakanlar dâhil) olması durumunda, 2022 yılı gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri için bu şart aranmaz.
- Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları 2022 yılına ait zararlarının tamamı 2023 yılından itibaren izleyen yıl kârlarından mahsup edilmez.
- 2022 yılına yönelik matrah artırımında bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, bu yıla ilişkin yıllık beyannamelerinde hesaplanan vergilerinden mahsup edilemeyen geçici vergiler iade edilmez.
- Mükellefler, 2022 yılı her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri katma değer vergisi beyannamelerindeki (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) hesaplanan katma değer vergisinin yıllık toplamı üzerinden, 2022 yılı için %2 oranından az olmamak üzere belirlenecek katma değer vergisini, vergi artırımı olarak artırmaları halinde anılan vergi / matrah artırımı hükümlerinden yararlanabilirler.
- 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulması, 7440 sayılı Kanun ile getirilen “ek vergi” için bu döneme ilişkin inceleme ve tarhiyat yapılmasına engel teşkil etmez.
- Matrah ve vergi artırımları kapsamındaki ödemeler peşin veya aylık dönemler halinde 12 taksitte yapılacaktır. Matrah artırımı kapsamında ödemelerin peşin yapılması halinde vergide %10 oranında peşin ödeme indirimi yapılacaktır. Taksitle ödeme seçeneğinde yapılandırılan tutarlara; yıllık %9 oranına tekabül eden katsayı uygulanacaktır.
- Matrah veya vergi artırımında bulunulması, Vergi Usul Kanunu’nun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
7440 sayılı Kanuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/03/20230312-14.htm
Saygılarımızla,
CONSULTA Vergi
(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.