CONSULTA CIRCULAR : VERGI / 2019&069 - May 25, 2019

31.MAYIS.2019 TARİHİNE KADAR YERINE GETIRILEMESI GEREKEN YÜKÜMLÜLÜKLERE İLIŞKIN HATIRLATMALAR

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

VERGI / 2019&069 - 25 May 2019

31.MAYIS.2019 TARİHİNE KADAR YERINE GETIRILEMESI GEREKEN YÜKÜMLÜLÜKLERE İLIŞKIN HATIRLATMALAR

Mükelleflerce 31.Mayis.2019 tarihine kadar yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerlerden bazilari asagida özetlenmistir

 

  1. MAYIS AYI SONUNA KADAR ÖDENMESI GEREKEN VERGILER

 

31 Mayis 2019 tarihi sonuna kadar;

  • Emlak Vergisi, isyerleri ve su tüketim bedeli ile birlikte tahsil edilmeyen konutlar için Çevre Temizlik Vergisi 1. taksit ödemesi,
  • Veraset ve Intikal Vergisi 1. taksit ödemesi

yapilacaktir. 

 

  1. VERGI LEVHASI YAZDIRMA ZORUNLULUGU

 

Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafindan gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhasi, Gelir Idaresi Baskanligi bilgi islem sistemi tarafindan söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre olusturularak, mükellefin internet vergi dairesi hesabina aktarilmaktadir. 

Vergi levhalari sistem tarafindan internet vergi dairesi hesaplarina aktarildiktan sonra mükellefler, her yil Mayis ayinin son gününe kadar vergi levhasini almak zorundadirlar.

Vergi levhasi almak ve bulundurmak zorunda olan mükelleflerin vergi levhalarini, 31 Mayis günü sonuna kadar yazdirmalari gerekmektedir. 

Yazdirilan vergi levhalari is yerlerinin;

  • Merkezlerinde,
  • Subelerinde,
  • Satis magazalarinda,
  • Çiftçilerin dogrudan dogruya zirai faaliyetleri ile ilgili alim satim islerinin tedviri için açtiklari yazihanelerinde,
  • Tasit isletmeleri ayrica tasitlarinda (tasit isletmesi ifadesi, ücret karsiliginda yolcu veya esya tasimaciligini ifade ettiginden, diger is kollarinda faaliyet gösteren mükelleflerin tasitlarinda vergi levhasi bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadir.) 

yetkililerce istenildiginde ibraz etmek üzere bulundurulacaktir.

 

3) 15 MILYON ABD DOLARI VE ÜSTÜNDE KREDISI OLAN FIRMALARIN BAGIMSIZ DENETIM YÜKÜMLÜLÜGÜN TCMB VERI BILDIRIM SISTEMINE GIRISI

 

17 Subat 2018 tarihli ve 30335 sayili Resmi Gazete’de “Döviz Pozisyonunu Etkileyen Islemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Tarafindan Izlenmesine Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik” yayimlanmistir.

Yönetmelik ile 15 milyon ABD Dolari ve üstünde kredisi olan firmalara bildirim ve bagimsiz denetim yükümlülügü getirilmistir.

Buna göre, yillik hesap dönemine iliskin bildirilen verilerin denetimi, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarliliginin denetimi de dahil, denetçi tarafindan KGK düzenlemelerine uygun olarak izleyen yilin 31 Mayis tarihine kadar tamamlanmasi gerekmektedir.

 

4)YABANCI SERMAYELI SIRKET VE IRTIBAT BÜROLARININ BILDIRIM MÜKELLEFIYETLERI

 

Dogrudan Yabanci Yatirimlar Kanunu (Resmi Gazete: 17/06/2003; 25141) ile bu Kanun kapsaminda çikarilan ve 1 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan "Dogrudan Yabanci Yatirimlar Kanunu Uygulama Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik" ile degistirilen "Dogrudan Yabanci Yatirimlar Kanunu Uygulama Yönetmeligi" (R.G: 20/08/2003; 25205) geregince yabanci sermayeli sirket, sube ve irtibat bürolarinin bildirimleri asagidaki zaman ve sekilde yapiacaktir..

4.1) Dogrudan Yabanci Yatirimlar Kanunu Uygulama Yönetmeligi’nin; Sirket ve Subelerden Istenecek Bilgiler baslikli 5 inci maddesi uyarinca kanun kapsamindaki sirket ve subeler,

  • Yetkilendirmis olduklari nitelikli elektronik sertifika sahibi kullanici vasitasiyla, yetkilendirmeyi müteakip en geç 1 ay içinde, Bakanlik internet sayfasinda erisim saglanan Elektronik Tesvik Uygulama ve Yabanci Sermaye Bilgi Sistemine (E-TUYS) giris yaparak "Yatirimci", "Ortak Listesi" ve varsa "Bagli Istirakleri" alanlarindaki bilgileri elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini saglarlar.
  • Faaliyetlerine iliskin Elektronik Tesvik Uygulama ve Yabanci Sermaye Bilgi Sisteminde (E-TUYS) yer alan “Dogrudan Yabanci Yatirimlar Için Faaliyet Bilgi Formu”ndaki alanlari yillik bazda ve her yil en geç Mayis ayi sonuna kadar kullanici vasitasiyla elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini saglarlar.
  • Sermaye artisi veya azalisi gerçeklesmesi durumunda en geç 1 ay içinde, E-TUYS'tayer alan "Ortaklar Listesi" alanini kullanici vasitasiyla elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini saglarlar.
  • Sermaye artisi veya hisse devrine istinaden yapilan ödemeler var ise E-TUYS'tayer alan “Dogrudan Yabanci Yatirimlar Için Sermaye Bilgi Formundaki alanlari ödemeyi takip eden 1 ay içinde kullanici vasitasiyla elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini saglarlar.
  • Mevcut yerli veya yabanci ortaklarin kendi aralarindaki veya sirket disindaki herhangi bir yerli veya yabanci yatirimciya yaptiklari hisse devirleri sonrasinda, E-TUYS'tayer alan "Ortaklar Listesi" alanini, hisse devrinin gerçeklesmesini müteakip en geç 1 ay içinde, kullanici vasitasiyla elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini saglarlar.

4.2. Dogrudan Yabanci Yatirimlar Kanunu Uygulama Yönetmeligi’nin; Irtibat Bürolarinin Isleyisi Hakkinda Hükümler baslikli 8 nci maddesi hükmüne göre:

  • Genel Müdürlük süre uzatma taleplerini, büronun geçmis yil faaliyetleri, yabanci sirketin Türkiye’de gelecege yönelik is plani ve hedefleri, mevcut ve öngörülen harcama tutari ile istihdam edilen personel sayisi çerçevesinde degerlendirerek yürütülecek faaliyetin niteligine uygun sekilde yönetmelikte belirtilen sürelerde (5 yil veya 10 yil) sonuçlandirabilecektir.
  • Pazar arastirmasi veya yabanci sirketin ürünlerinin ya da hizmetlerinin tanitimini yapmak üzere izin alan bürolarin faaliyet süreleri uzatilmayacaktir.
  • Kurulus izni alan irtibat bürolari, vergi dairesine kayit belgesinin ve büro ile ilgili kira sözlesmesinin bir örnegini en geç 1 ay içinde Genel Müdürlüge ileteceklerdir.
  • Irtibat bürolari, her yil en geç Mayis ayi sonuna kadar, büronun geçmis yil faaliyetleri hakkinda, sirküler ekinde yer alan EK-4 Irtibat Bürolarinin Faaliyetlerine Iliskin Bilgi Formu’nu ve ekli belgelerini Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Tesvik Uygulama ve Yabanci Sermaye Genel Müdürlügü’ne göndermeleri gerekmektedir. Bu formu ve ekli belgelerini göndermeyen irtibat bürolarinin, süre uzatma talepleri degerlendirmeye alinmayacaktir. Faaliyet izinleri de resen iptal edilebilecektir.

4.3. Kanun kapsaminda olmayan yerli sermayeli sirketlerin bildirim yükümlülüklerinin dogmasi durumunda verilmesi gereken formlar: 

Kanun kapsaminda bulunmayan tamamen yerli sermayeli sirketler; 

a) Sirkete yabanci bir yatirimcinin istirak etmesi veya

b) Sirketin yaptigi sermaye artisina sirket disindaki bir yabanci yatirimcinin istirak etmesi suretiyle 

hisse devrinin gerçeklesmesi ve sirketin Kanun kapsamina girmesi halinde, E-TUYS'tayer alan "Yatirimci", "Ortak Listesi" ve varsa "Bagli Istirakleri" alanlarindaki bilgileri, hisse devrinin gerçeklesmesini müteakip en geç 1 ay içinde, kullanici vasitasiyla elektronik ortamda doldurarak kaydedilmesini saglarlar.