Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Bildirim ve Denetiminde Önemli Değişiklikler
24.02.2021 tarih ve 31405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” te değişiklikler yapılmıştır. Bahse konu değişikliklerden öne çıkan hususlar aşağıda maddeler halinde özetlemiştir.
- Yapılan değişiklik ile işletmelerin, yurt içinden ve yurt dışından sağladıkları 15 milyon dolar ve üzeri yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerini Merkez Bankası'na aylık olarak bildirecekleri hüküm altına alınmıştır. Değişiklik öncesinde, firmalar bu kapsamdaki kredilerini (uygulamada haftalık bildirim esası bulunmakla birlikte) ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla Merkez Bankası'na bildirmekle yükümlü tutuluyorlardı.
- İşletmelerin söz konusu bildirimleri, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden ikinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacağına yönelik hükmünde yapılan değişiklikle, bildirime esas veri formunun, belirlenen finansal raporlama çerçevesine uygun olarak aylık hesap dönemleri için hazırlanacağı ve bildirimlerin en geç izleyen ayın son gününe kadar tamamlanacağı hüküm altına alınmıştır.
- Bildirim yükümlülüğü olan şirketlerin, yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde denetçi ile denetim sözleşmesi yapmasına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.
- Doğruluk Denetimi kapsamında gerçekleştirilen bağımsız denetim yürürlükten kaldırılmış ve buna bağlı olarak Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen çapraz kontrol uygulamasına son verilmiştir.
- Merkez Bankası'nın "Sistemik Risk Veri Takip Sistemi" kullanıcıları arasından bağımsız denetçiler çıkarılmış sadece “Banka ve firmalar” kullanıcı olarak kalmıştır.
- Firmanın girişini yaptığı verilerin denetimi tamamlandıktan sonra denetçi tarafından aynı adres üzerinden verilerin onay işlemi gerçekleştirilmesi işlemine son verilmiştir.
- Bağımsız denetim uygulamasına son verilmesinin doğal bir sonucu olarak olumsuz görüş verilen durumların düzeltilmemesine ve denetim sürelerine uyulmamasına ilişkin ceza hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Söz konusu değişiklikler 24 Şubat 2021 tarihinden itibaren geçerlidir. Özet olarak; firmaların döviz pozisyonunu etkileyen işlemleri izlemek üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirim yükümlülüğü devam etmekle birlikte uygulamanın bağımsız denetime tabi olmasına son verilmiştir. Bu çerçevede, 2020 yılına ilişkin bağımsız denetimler tamamlanacak ancak 2021 yılı bildirimlerine ilişkin denetim sözleşmesi yapılmayacaktır.
Bahse konu Tebliğ’e ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/02/20210224-11.htm
Saygılarımızla,
CONSULTA Vergi
(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.