CONSULTA CIRCULAR : VERGI / 2019&007 - July 1, 2019

ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ 01.01.2019 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR. ANONİM, LİMİTED ŞİRKETLERE ELEKTRONİK YOLLA TEBLİGAT YAPILMASI ZORUNLUDUR. BAŞVURU 31.01.2019 TARİHİNE KADAR PTT A.Ş’NE YAPIL

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

VERGI / 2019&007 - 01 July 2019

ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ 01.01.2019 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR. ANONİM, LİMİTED ŞİRKETLERE ELEKTRONİK YOLLA TEBLİGAT YAPILMASI ZORUNLUDUR. BAŞVURU 31.01.2019 TARİHİNE KADAR PTT A.Ş’NE YAPIL

06.12.2018 tarih ve 30617 sayili Resmi Gazete’de Adalet Bakanligi tarafindan “Elektronik Tebligat Yönetmeligi” yayinlanmistir.

Yönetmelik hükümleri 01.01.2019 tarihinde yürürlüge girecektir.

Yönetmelik, 7201 sayili Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesine istinaden yayinlanmistir. Söz konusu yasa maddesi asagidaki gibidir:

 

“ELEKTRONIK TEBLIGAT:

MADDE 7/A –

Tebligata elverisli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapilmasini isteyen kisiye, elektronik yolla tebligat yapilabilir.

Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüs komandit sirketlere elektronik yolla tebligat yapilmasi zorunludur.

Birinci ve ikinci fikra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatin zorunlu bir sebeple yapilamamasi hâlinde bu Kanunda belirtilen diger usullerle tebligat yapilir.

Elektronik yolla tebligat, muhatabin elektronik adresine ulastigi tarihi izleyen besinci günün sonunda yapilmis sayilir.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

Bu yönetmelik ile, 19.01.2013 tarihli ve 28533 sayili Resmi Gazete’de yayinlanan Elektronik Tebligat Yönetmeligi yürürlükten kaldirilmis olmakla birlikte mülga yönetmeligin 9 ve 14. maddelerinde düzenlenen saklama yükümlülügü, bu maddelerde belirtilen süreler doluncaya kadar devam edecektir.

Yeni yönetmelik ile mülga yönetmelikten farkli olarak tebligatin elektronik yolla yapilmasina iliskin zorunlulugun kapsami genisletilmistir. Buna göre asagida sayilan kurum, kurulus ve kisilere yapilacak tebligatin elektronik yolla yapilmasi zorunlu hale getirilmistir.

 

TEBLIGATIN ELEKTRONIK YOLLA YAPILMASI ZORUNLU OLANLAR

Asagida belirtilen gerçek ve tüzel kisilere tebligatin elektronik yolla yapilmasi zorunludur:

a) 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayili cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bagli döner sermayeli kuruluslar,

b) 5018 sayili Kanunda tanimlanan mahallî idareler,

c) Özel kanunla kurulmus diger kamu kurum ve kuruluslari ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandiklari,

ç) Kamu iktisadi tesebbüsleri ile bunlarin bagli ortakliklari, müessese ve isletmeleri,

d) Sermayesinin yüzde ellisinden fazlasi kamuya ait diger ortakliklar,

e) Kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari ve üst kuruluslari,

f) Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kisileri,

g) Noterler,

g) Baro levhasina yazili avukatlar,

h) Sicile kayitli arabulucular ve bilirkisiler,

i) Idareleri, kamu iktisadi tesebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlasi kamuya ait diger ortakliklari; adli ve idari yargi mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sifatiyla temsile yetkili olan kisilerin bagli bulundugu birim.

Yukarida sayilanlar disinda kalan gerçek ve tüzel kisilere, talepleri halinde elektronik tebligat adresi verilecektir. Bu durumda bu kisilere tebligatin elektronik yolla yapilmasi zorunlu olacaktir.

Ana ve alt islem yetkilisi

Elektronik tebligat kapsamina giren tüzel kisilerin, elektronik tebligat adresiyle ilgili islemleri yapmak üzere en az bir, en fazla on ana islem yetkilisi belirleyerek PTT A.S’ne bildirmeleri gerekmektedir.

 

Ana islem yetkilisinin görev ve yetkileri sunlardir:

a) Alt islem yetkililerini belirlemek, bunlari UETS’ne eklemek veya çikarmak,

b) UETS’de alt islem yetkililerine rol tanimlamak,

c) Gerektiginde alt islem yetkililerinin yapacagi tüm islemler ile diger teknik islemleri yürütmek.

Alt islem yetkilisi,

ana islem yetkilisince kendisine verilen yetki kapsaminda verilere ulasabilecektir.

(UETS: Tebligat Kanunu ve bu Yönetmelik uyarinca yapilan elektronik tebligat islemlerini yürütmek amaciyla PTT A.S tarafindan kurulan, isletilen ve güvenligi saglanan sistemi ifade etmektedir.)

 

 

ELEKTRONIK TEBLIGAT ADRESI ALMA ZORUNLULUGUNA TABI OLANLAR IÇIN YAPILACAK BASVURU

Yukarida sayilan kisiler için basvuru, söz konusu zorunlulugun basladigi 01.01.2019 tarihten itibaren bir ay içinde PTT A.S’ne yapilacaktir.

 

Basvuruya asagidaki bilgi ve belgeler eklenecektir:

a) Kamu kurum ve kuruslari ile birlikler için Devlet Teskilati Merkezi Kayit Sisteminde (DETSIS) yer alan benzersiz numara ve sistem bilgileri, DETSIS’e kayitli olmayanlar için tabi olduklari sistem bilgileri,

b) Merkezi Sicil Kayit Sistemine (MERSIS) kayitli tüzel kisiler için MERSIS numarasi ve sistem bilgileri, MERSIS’e kayitli olmayan tüzel kisiler için tabi olduklari sistem bilgileri,

c) Türk vatandasi gerçek kisiler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasi da dahil olmak üzere kimlik bilgileri; yabanci gerçek kisiler için yabanci kimlik numarasi da dahil olmak üzere kimlik bilgileri.

PTT A.S, yukarida belirtilenler disinda da bilgi ve belge talep edebilecektir. Buna iliskin usul ve esaslar Adalet Bakanligi’nin uygun görüsü alinmak suretiyle PTT A.S tarafindan ayrica belirlenebilecektir.

Elektronik tebligat adresinin olusturulmasi ve teslimi PTT A.S, basvurunun yapildigi tarihten itibaren bir ay içinde elektronik tebligat adresini,

gerçek kisiler için kimlik bilgilerini, tüzel kisiler için ise tabi olduklari sistem bilgilerini esas almak suretiyle tek ve benzersiz olacak sekilde olusturacak ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ne (UETS’ye) kaydedecektir.

PTT A.S, elektronik tebligat yapilmasi zorunlu olanlar için olusturdugu elektronik tebligat adresini, adres sahibine teslim edilmek üzere ilgili kurum, kurulus veya birlige gönderecektir.

Teslim isleminin gerçeklestigi bilgisi kendisine iletildikten sonra bu adresi tebligat çikarmaya yetkili makam ve mercilerin kullanimina derhal sunacaktir.

PTT A.S, elektronik tebligat yapilmasi zorunlulugu kapsaminda olmayan ama kendi istegi ile elektronik tebligat yapilmasini isteyenler için olusturdugu elektronik tebligat adresini ilgilisine teslim edecek ve bu adresi tebligat çikarmaya yetkili makam ve mercilerin kullanimina derhal sunacaktir.

 

ELEKTRONIK TEBLIGATIN HAZIRLANMASI VE MUHATABA ULASTIRILMASI

“Tebligat çikarmaya yetkili makam ve merci” yönetmelikte, “Tebligat Kanunu uyarinca tebligat çikarmaya yetkili merci, idare, kurum, kurulus ve kisiler” seklinde tanimlanmistir.

7201 sayili Tebligat Kanunu’nun 1. maddesine göre; Kazaî merciler, 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ekli (I) sayili cetvelde yer alan genel bütçe kapsamindaki kamu idareleri, (II) sayili cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayili cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayili cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumlari ile vakif yüksekögretim kurumlari, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî sahsiyetleri, barolar ve noterler tarafindan yapilacak elektronik ortam da dahil tüm tebligat, bu Kanun hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teskilati Genel Müdürlügü veya memur  vasitasiyla yapilir.

Tebligat çikarmaya yetkili makam ve merci, elektronik tebligat mesajini hazirlayarak, UETS’ne teslim edecektir. UETS, elektronik tebligat mesajini zaman damgasiyla iliskilendirerek muhatabin elektronik tebligat adresine ulastiracaktir. Elektronik yolla tebligat, muhatabin elektronik tebligat adresine ulastigi tarihi izleyen besinci günün sonunda yapilmis sayilacaktir.

“Elektronik tebligat mesaji” yönetmelikte “Tebligat çikarmaya yetkili makam ve merci tarafindan güvenli elektronik imza veya elektronik sertifikayla imzalanmis, teblig edilecek içerik, ekli dokümanlar ve teblig için gerekli muhatap bilgilerinden olusan elektronik ileti” seklinde tanimlanmistir.

Elektronik tebligat adresine elektronik tebligat mesaji ulastigi konusunda bilgilendirilmek isteyen muhatap, elektronik posta adresini veya kisa mesaj alma özelligi olan bir telefon numarasini PTT A.S’ne bildirecektir. Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapilamamis veya geç yapilmis olmasi, tebligatin geçerliligini etkilemeyecektir.

 

MUHATABIN ELEKTRONIK TEBLIGAT ADRESINE ERISIMI

Muhatap elektronik tebligat adresine, güvenli elektronik imzasini kullanarak veya e-Devlet kapisi üzerinden kimlik dogrulamasi yaparak ya da PTT A.S tarafindan verilen sifre ile birlikte telefonuna kisa mesajla gelen tek kullanimlik dogrulama kodunu kullanarak erisecektir.

UETS, elektronik tebligatin muhatabin adresine ulasip ulasmadigina dair delil kayitlarini tutacak ve bu kayitlari, tebligat çikarmaya yetkili makam ve mercie derhal ve en geç yirmi dört saat içinde bildirecektir. Süresinde bildirim yapilmadigi için yeniden elektronik tebligat çikarilmasi durumunda bu tebligatin masrafi PTT A.S tarafindan karsilanacaktir

 

TEBLIGATIN ELEKTRONIK YOLLA YAPILAMAMASI

Elektronik yolla tebligatin, zorunlu bir sebeple yapilamamasi hâlinde Tebligat Kanunu’nda belirtilen diger usullerle tebligat yapilacaktir.

 

TEBLIGAT ISLEM VE DELIL KAYITLARININ MUHAFAZASI

Tebligat islem ve delil kayitlari erisilebilir sekilde, güvenligi, gizliligi ve bütünlügü saglanarak asagida belirtilen süreler kadar arsivde muhafaza edilecektir:

- UETS kapsaminda görev yapan sistem yöneticileri ve operatörler, tebligat çikarmaya yetkili makam ve merciler ile muhataplar tarafindan gerçeklestirilen islem kayitlari on yil,

- UETS is süreçlerinin sürekliligini veya bilgi güvenligini tehdit eden ya da öngörülemeyen durumlara ait islem kayitlari on yil,

- Muhatabin UETS’ne erisim kayitlari on yil,

- Delil kayitlari otuz yil.(Delil kaydi: Tebligatin, tebligat çikarmaya yetkili makam ve merciden Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) tarafindan teslim alindigina, muhatabin elektronik tebligat adresine ulastigina, okunduguna ve usulen teblig edilmis sayildigina dair üretilen ve elektronik sertifika ile imzalanmis kayitlari)