CONSULTA CIRCULAR : Vergi Sirküleri 2023/089 - Sept. 26, 2023

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde Önemli Değişiklikler

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

Vergi Sirküleri 2023/089 - 26 September 2023

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde Önemli Değişiklikler

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde Önemli Değişiklikler

Hazine ve Maliye Bakanlığının 18.09.2023 tarih ve 2467767 sayılı yazısı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nin Terkin” kenar başlıklı 28’inci ve “Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine Bildirim” kenar başlıklı 29’uncu maddelerinde değişiklikler yapılmıştır.

Bahse konu maddelerin değişiklik yapılan hükümleri aşağıda paylaşılmıştır.

  • Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla; 15.000 ABD doları veya eşitine kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca, 90 günlük ihtarname süresi ile ek süreler içinde ise ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğünce ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın terkin edilmek suretiyle kapatılır. Değişiklik öncesinde, “90 günlük ihtarname süresi ile ek süreler içinde ise ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğünce” ibaresi ilgili hükümde bulunmuyordu.
  • 15.000 ABD doları veya eşitinden yüksek olmakla birlikte 100.000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, beyanname veya formda yer alan bedelin %10’una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca, 90 günlük ihtarname süresi ve ek süreler içinde ise ilgili Vergi Dairesi Başkanlıkları/Müdürlüklerince ödeme şekline bakılmaksızın terkin edilmek suretiyle kapatılır. Değişiklik öncesinde, “doğrudan bankalarca” ibaresinden sonra “veya” kelimesi bulunuyordu ve “ek süreler içinde ise” ibaresi ilgili hükümde bulunmuyordu.
  • İhracat Genelgesinin “Terkin” kenar başlıklı 28 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki işlemlerden 90 günlük ihtarname süresi ve ek süreler sonunda kapatılmayanlar için Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince Cumhuriyet Savcılıklarına 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun uyarınca yasal işlem başlatılmasını teminen bildirimde bulunulur ve Bakanlığa ihbara ilişkin bilgi verilir. Değişiklik öncesinde, “ve ek süreler” ibaresi ilgili hükümde bulunmuyordu.

Söz konusu Genelgenin güncel haline ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

İhracat+Genelgesi+14.08.2023.pdf (tcmb.gov.tr)

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.