CONSULTA CIRCULAR : Vergi Sirküleri 2021/088 - May 31, 2021

İlave İstihdam Sağlayan İşverenlere Faiz Desteği

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

Vergi Sirküleri 2021/088 - 31 May 2021

İlave İstihdam Sağlayan İşverenlere Faiz Desteği

25.05.2021 tarih ve 31491 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7319 sayılı “Sigortacılık İle Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici 31 inci madde eklenmiş ve sigortalı sayısı 50’nin altında olan özel sektör işverenlerine faiz desteği sağlanmıştır. 7319 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca 2021 yılı Mart ayında sigortalı sayısı 50’nin altında olan özel sektör işyeri işverenlerince, işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılındaki ortalama sigorta sayısına ilave olarak 01.07.2021 – 30.06.2022 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için 12 ay süreyle ödenen ve prime esas kazanç alt sınır üzerinden işverenlere sağlanan prim teşvik, destek ya da indirimleri düşüldükten sonra kalan sigorta prim tutarları, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un Geçici 20'inci maddesi kapsamında kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hâkim sermayedar olduğu bankalardan 25 Mayıs 2021 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında kadar ilgili işverenlerce kullanılan kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülecektir.

 

Söz konusu faiz desteğinden yararlanma koşulları özet olarak şu şekildedir;

 

  • İşyerinin özel sektör işverenine ait olması,
  • Sigortalının 01.07.2021 – 30.06.2022 tarihleri arasında işe alınmış olması,
  • İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4-1/ (a) ve (c) bentleri kapsamında SGK’ya bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4-1/ bendi kapsamında sigortalı olmamaları,
  • 2021 yılı Mart dönemine ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının 50’nin altında olması,
  • Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında işe alındığı işyerindeki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,
  • Sigortalının işe alındığı tarihten itibaren 12 ay süreyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi, tahakkuk edecek priminin yasal süresi içinde ödenmesi.

 

Bahse konu hüküm çerçevesinde sağlanan desteğin uygulamasına ilişkin önemli hatırlatmalar şu şekildedir;

 

  • Kredi faiz veya kâr payı desteği, destek kapsamına giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanır ve kapsama giren işyerleri ilave olarak işe aldığı en fazla beş sigortalı için bu destekten yararlanır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ettiren ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarınca yapılandıran işverenler bu taksitlendirme veya yapılandırma devam ettiği sürece bu madde hükmünden yararlandırılır.
  • 01.07.2021 – 30.06.2022 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ve daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri de, yukarıda sayılan şartları sağlanmak kaydıyla, maddenin yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aya ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren referans mevzuatta belirtilen süre kadar bu destekten yararlandırılır.
  • Fon tarafından işverene sağlanan, sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi işverenden talep edilemez.
  • Fondan karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

 

7319 sayılı Kanuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/05/20210525-12.htm

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.