Subscribe to be informed about the new circular.
Newsletter Registration Form21.12.2019 tarih ve 30985 sayili Resmi Gazetede yayimlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasinin Reeskont ve Avans Islemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlari Hakkinda Tebligiyle, bu tarihte yürürlüge girmek üzere;
Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karsiliginda yapilacak reeskont islemlerinde uygulanacak iskonto faiz orani yillik %12,75
Avans islemlerinde uygulanacak faiz orani ise yillik %13,75
olarak yeniden belirlenmistir.
213 Sayili Vergi Usul Kanunu’nun 281 ve 285. maddelerine göre; senede bagli alacak ve borçlarin degerleme günündeki kiymetlerine irca edilmesi sirasinda;
Varsa senet üzerinde yazili faiz oraninin,
Senet üzerinde faiz nispetinin belli edilmedigi hallerde T.C. Merkez Bankasinin resmi iskonto hadlerinin,
uygulanmasi gerekmektedir.
238 sira no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliginde reeskont tutarinin hesaplanmasinda; faiz orani olarak reeskont islemlerinde uygulanan faiz oraninin degil, kisa vadeli avans islemlerinde uygulanan faiz oraninin esas alinmasi gerektigi açiklanmistir.
Buna göre, Merkez Bankasinca yapilan degisiklik sonrasinda, borç ve alacak senetlerinin reeskontu islemlerinde dikkate alinacak oran 21.12.2019 tarihinden itibaren %13,75 olmustur.
213 sayili Vergi Usul Kanunu’nun 280. maddesine göre, yabanci para ile olan borç ve alacaklarin reeskontunda, varsa senette yazili faiz oraninin, senette faiz orani yer almiyorsa yukarida yer alan Merkez Bankasi tebligindeki faiz orani degil, degerleme günüde geçerli Londra Bankalar Arasi Faiz Oraninin (LIBOR) esas alinmasi gerekir.
213 Sayili Vergi Usul Kanunu’nun 281 ve 285. maddelerinde alacak ve borçlarin degerleme esaslari hüküm altina alinmistir. Buna göre, alacak ve borçlarin mukayyet degerleriyle degerlenmesi gerekmektedir. Mevduat veya kredi sözlesmelerine müstenit alacak ve borçlar ise degerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alinacaktir.
Senetli veya senetsiz alacak ve borçlarin reeskontuna iliskin hüküm de yine Vergi Usul Kanunu’nun ayni maddelerinde yer almaktadir. Bu hükümler uyarinca, vadesi gelmemis olan senede bagli alacak ve borçlar degerleme gününün kiymetine irca olunabilir. Bu takdirde, senette faiz nispeti açiklanmis ise bu nispet, açiklanmamissa Cumhuriyet Merkez Bankasinin resmi iskonto haddinin kullanilmasi gerekmektedir.
30 Nisan 2013 tarihli ve 64 numarali Vergi Usul Kanunu Sirküleri uyarinca vadeli olarak düzenlenen çekler de reeskont uygulamasindan yararlanabilmektedir.
Alacak senetleri ve alinan vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulmasi durumunda, borç senetleri ve verilen vadeli çeklerin de reeskonta tabi tutmasi zorunludur.
Bankalar ve bankerler ile sigorta sirketleri ise senetli veya senetsiz bütün alacak ve borçlarini reeskonta tabi tutmak zorundadirlar. Bu kurumlarin reeskont islemi sirasinda, ya Cumhuriyet Merkez Bankasinin resmi iskonto haddini yada muamelelerinde uyguladiklari faiz haddini kullanmalari gerekmektedir.
238 numarali Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi’nde, reeskont hesaplamasinin, iç iskonto yöntemine göre yapilacagi belirtilmektedir. Reeskont uygulamasinda iç iskonto formülü asagidaki gibidir.
A * 360
F=
A - -----------------
360 + (m * t)
F= Reeskont tutari
A= Senedin nominal degeri
m= Iç iskonto faiz orani
t = Vade (Degerleme günü itibariyle kalan gün sayisi)
T.C. Merkez Bankasi tarafindan hazirlanan Teblig ile vadesine en çok 3 ay kalan senetler karsiliginda yapilan reeskont islemlerinde uygulanacak iskonto faiz orani yillik %12,75, avans islemlerinde uygulanacak faiz orani ise yillik %13,75 olarak belirlenmistir.
238 numarali Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi’nde reeskont islemlerinde Merkez Bankasinca belirlenen avans islemlerine iliskin faiz oraninin esas alinacagi da belirtilmektedir. Yukarida da yer verildigi üzere bu oran 21 Aralik 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayimlanan T.C. Merkez Bankasi Tebligi ile %13,75 olarak belirlenmistir.
Tebligde, belirlenen bu oranin yayimi tarihinde yürürlüge girecegi belirtildiginden, Vergi Usul Kanunu’nun 281 ve 285. maddeleri kapsaminda 21 Aralik 2019 tarihinden itibaren gerçeklestirilecek olan reeskont islemlerinde, senette veya vadeli çekte faiz nispetinin belirtilmedigi durumlarda %13,75 oraninin kullanilmasi gerekmektedir.