CONSULTA CIRCULAR : VERGI / 2019&081 - Nov. 12, 2019

VERGİ VE SGK MEVZUATIMIZDA SON DEĞİŞİKLİKLER-EKİM/2019

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

VERGI / 2019&081 - 12 November 2019

VERGİ VE SGK MEVZUATIMIZDA SON DEĞİŞİKLİKLER-EKİM/2019

06.09.2018 TARIHINDEN BERI YÜRÜRLÜKTE OLAN YILLIK % 22 TECIL FAIZI ORANI, 25.10.2019 TARIHINDEN ITIBARN YILLIK % 19’A INDIRILMISTIR.

 


25.10.2019 tarihli Resmi Gazetede yayimlanan Seri: C, 4 sira no.lu Tahsilât Genel Tebligiyle, 6183 sayili Kanun’un 48. maddesine göre tecil ve taksitlendirilen kamu alacaklarina uygulanan tecil faizi yillik % 19 olarak yeniden belirlenmis olup 25.10.2019 tarihinde yürürlüge girmistir.


Bu degisiklik  kapsaminda;


25.10.2019 tarihinden itibaren yapilacak basvurulara dayanilarak tecil edilen kamu alacaklarina yillik % 19,

Bu tarihten önceki basvurulara dayanilarak tecil edilecek olan kamu alacaklarina, basvuru tarihlerinden 24.10.2019 tarihine kadar geçen süre için ilgili dönemde geçerli olan oranda, bu tarihten itibaren yillik % 19,

Tebligin yayimi tarihinden önce tecil edilmis ve tecil sartlarina uygun olarak ödenmekte olan kamu alacaklarinin, Tebligin yayimi tarihinden sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarina, Tebligin yayimi n tarihine kadar (bu tarih hariç) geçen süre için geçerli olan oranlarda, Tebligin yayimi tarihinden itibaren de yillik %19, 

oraninda tecil faizi uygulanacaktir.


 


VERGI MEVZUATIMIZ KAPSAMINDA E-UYGULAMALARA GEÇIS TARIHLERINE AIT SON DURUM

 


19.10.2019 tarihli ve 30923 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 509 Sira No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi’nin banka ve sigorta sektöründeki uygulamalarina iliskin degerlendirmelerimize asagida yer verilmistir.


Teblige göre e-Faturada asagida yer alan bilgilerin bulunmasi zorunludur:


e-Faturanin düzenlenme tarihi ve belge numarasi.

e-Faturayi düzenleyenin adi/soyadi, varsa ticaret unvani, is adresi, bagli oldugu vergi dairesi ve vergi kimlik numarasi.

Müsterinin adi/soyadi, ticaret unvani, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarasi.

Malin veya isin nevi, miktari, fiyati ve tutari, vergi türü, orani ve tutari.

Satilan mallarin teslim tarihi ve irsaliye numarasi.

Baskanlik sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanmasi, dogrulanmasi ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Baskanlik tarafindan bilgi içerigi belirlenen karekod veya barkod (Baskanlik tarafindan ebelge.gib.gov.tr adresinden yapilan duyuruda belirtilecek tarihten itibaren).

Kendisine e-Irsaliye düzenlenen mükellefler, istemeleri halinde, e-Irsaliyeye konu mallarin ne kadarlik kisminin teslim alindigini/kabul edildigini, teslim alinmayan mallara iliskin olarak, kabul edilmeyen mal miktarini ve nedenini uygulama üzerinden e-irsaliye Yaniti ile e-Irsaliyeyi düzenleyene iletebilecektir.

e-Irsaliye Yaniti ile yapilan kismi kabul durumlarinda, kabul edilmeyen mallarin saticisina geri gönderimi için, alicinin e-irsaliye uygulamasina kayitli kullanici olmasi durumunda e-Irsaliyenin, uygulamaya kayitli kullanici olmamasi durumunda ise matbu kagit sevk irsaliyesinin ayrica düzenlenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte düzenlenen e-irsaliyenin, alicisinin ya da muhteviyatindaki mallarin tamaminin hatali olmasi halinde, alicisi tarafindan e-Irsaliye Yaniti ile reddedilmesi mümkündür. Ancak ret isleminin malin fiili sevkinden önce yapilmasi gerekmektedir. Malin fiili sevkinden sonra gönderilecek ret e-irsaliye Yanitlari hükümsüz olup, bu durumda mali tasiyan/tasittiran tarafindan yeni bir e-irsaliye düzenlenmesi gerekecektir.

e-irsaliye uygulamasina dahil olma izni alan mükellefler, olusturduklari e-irsaliyelerini ve e- irsaliye Yanitlarini birbirleriyle iliskili sekilde, vergi kanunlari ve diger kanuni düzenlemelerin öngörmüs oldugu süreler dâhilinde muhafaza ve istenildiginde ibraz etmekle yükümlüdür.

 


Söz konusu tebligde yapilan düzenlemeler sonucun da  e-uygulamalara geçis tarihleri tablosu 


E-FATURA UYGULAMASI


UYGULAMAYA GEÇIS TARIHI


5 Milyon TL ve üzeri olan brüt satis hasilati (veya satislari ile gayrisafi is hasilati) sartini 2018 veya 2019 hesap dönemlerinde saglayan mükellefler


1/7/2020 tarihinden itibaren (2020 veya müteakip hesap dönemlerinde saglayan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yilin yedinci ayinin basindan itibaren)


Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayili liste kapsamindaki mallar nedeniyle EPDK’dan lisans alimi veya mezkur Kanuna ekli (III) sayili liste kapsamindaki mallarin imal, insa veya ithalini 2019 yilinda gerçeklestirenler


1/7/2020 tarihinden itibaren (2020 veya müteakip yillarda gerçeklestirenler ise, lisans alimi veya imal, insa veya ithalin gerçeklestirildigi ayi izleyen dördüncü ayin basindan itibaren)


Araci hizmet saglayicilari, internet reklamciligi hizmet aracilari ile internet ortaminda ilan yayinlayanlar


1/7/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen isler ile istigal etmek üzere ise baslayacak mükellefler ise ise baslama tarihinden itibaren 3 ay içinde)


5957 sayili Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinligi Bulunan Diger Mallarin Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle istigal eden mükellefler


1/1/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen isler ile istigal etmek üzere ise baslayacak mükellefler ise ise baslama tarihinden itibaren 3 ay içinde)


e-Fatura uygulamasina kayitli olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamindaki mal ihraci (Türkiye’de ikamet etmeyenlere ÖZEL FATURA ile yapilan bavul ticareti kapsamindaki satislar dahil) ve yolcu beraberi esya ihraci (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapilan satislar) kapsaminda fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarini


1/7/2017 tarihinden itibaren (Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapilan bavul ticareti kapsamindaki satislar açisindan 1/7/2020 tarihinden itibaren) e-Fatura uygulamasina geçmek zorundadir.


 


e-Arsiv Fatura Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


e-Fatura uygulamasina dahil olma zorunlulugu bulunan mükellefler ile istege bagli olarak e-Fatura uygulamasina bu Tebligin yayim tarihi itibariyla geçmis olan mükellefler


1/1/2020 tarihine kadar


Araci hizmet saglayicilari, internet ortaminda ilan yayinlayanlar ile internet reklamciligi hizmet aracilari


1/1/2020 tarihine kadar (2020 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen isler ile istigal etmek üzere ise baslayacak mükelleflerin ise ise baslama tarihinden itibaren 3 ay içinde)


e-Arsiv Fatura uygulamasina dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturalarin, vergiler dahil toplam tutarinin 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açisindan vergiler dahil toplam tutari 5.000 TL’yi) asmasi halinde, söz konusu faturalarin “e-Arsiv Fatura” olarak Gelir Idaresi Baskanliginca sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunludur.


1/1/2020 tarihinden itibaren


 


e-Irsaliye Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


1- e-Fatura uygulamasina kayitli olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satis hasilati (veya satislari ile gayrisafi is hasilati) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.


1/7/2020 tarihine kadar


2- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayili listedeki mallarin imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans (bayilik lisansi dahil) alan mükellefler.


1/7/2020 tarihine kadar


3- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayili listedeki mallarin imal, insa, ithalini ve ana bayi/distribütör seklinde pazarlamasini gerçeklestiren mükellefler.


1/7/2020 tarihine kadar


4- 3213 sayili Maden Kanunu kapsaminda düzenlenen isletme ruhsati/sertifikasi sahipleri ve isletme ruhsati/sertifikasi sahipleri ile yaptiklari sözlesmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kisi mükellefler.


1/7/2020 tarihine kadar


5- 4634 sayili Seker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanimina yer verilen sekerin (beyaz seker) imalini gerçeklestiren mükellefler.


1/7/2020 tarihine kadar


6- e-Fatura uygulamasina kayitli olan mükelleflerden demir ve çelik (GTIP 72) ile demir veya çelikten esyalarin (GTIP 73) imali, ithali veya ihraci faaliyetinde bulunan mükellefler.


1/7/2020 tarihine kadar


7- Tarim ve Orman Bakanliginca gübre üretim ve tüketiminin kayit altina alinmasina yönelik olusturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayitli kullanicilar.


1/7/2020 tarihine kadar


8- 5957 sayili Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinligi Bulunan Diger Mallarin Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle istigal eden mükellefler.


1/1/2020 tarihine kadar


 


e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


Serbest meslek erbaplarindan 1/2/2020 tarihi itibariyla faaliyetine devam etmekte olanlar


1/6/2020 tarihine kadar


Serbest meslek erbaplarindan 1/2/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine baslayacak olanlar


ise basladiklari ayi izleyen 3 üncü ayin sonuna kadar


 


e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


e-Fatura uygulamasina geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri geregi ayni zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar,


1/7/2020 tarihine kadar


Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinligi Bulunan Diger Mallarin Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle istigal eden mükellefler


1/1/2020 tarihine kadar


 


e-Gider Pusulasi Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


e-Gider Pusulasi uygulamasi, Gelir Idaresi Baskanliginca kendisine yazili bildirim yapilan mükellefler disindaki mükellefler için zorunlu bir uygulama olmayip, kendisine yazili bildirim yapilan mükelleflerin


Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan belirtilen süre içinde


 


e-Bilet Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


Karayolu Tasima Yönetmeliginde belirtilen sehirlerarasi tarifeli yolcu tasimaciligi faaliyetiyle istigal eden DI yetki belgeli isletmeler


 1/1/2021 tarihine kadar (2021 veya müteakip yillarda faaliyetlerine baslayanlar, faaliyete basladigi ayi izleyen dördüncü ayin basindan itibaren)


Yerli ve yabanci sinema filmi gösteriminde bulunan sinema isletmeleri


1/7/2020 tarihine kadar (1/7/2020 tarihinden sonra faaliyetlerine baslayanlar, faaliyetlerine basladiklari ayi izleyen dördüncü ayin basina kadar)


 


e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi Uygulamasi istege bagli bir uygulama olup, Gelir Idaresi Baskanliginca en az 3 aylik zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans sirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracilarinin e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulamasina dahil olma zorunlulugu getirmeye ve bu durumu cbclge.gib.gov.tr adresinde yayimlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.


Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan belirtilen süre içinde


Sigorta, emeklilik ve reasürans sirketlerinden uygulamaya dahil olanlar


Uygulamaya dahil olduklari tarihten itibaren düzenleyecekleri sigorta komisyon gider belgelerini, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi olarak elektronik ya da kagit ortamda teslim etmek zorundadirlar.


 


e-Sigorta Poliçesi Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


e-Sigorta Poliçesi uygulamasi istege bagli bir uygulama olup, Gelir Idaresi Baskanliginca en az 3 aylik zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans sirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracilarinin e-Sigorta Poliçesi uygulamasina dahil olma zorunlulugu getirmeye ve bu durumu cbclge.gib.gov.tr adresinde yayimlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.


Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan belirtilen süre içinde


Sigorta, emeklilik ve reasürans sirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracilarindan uygulamaya dahil olanlar


Uygulamaya dahil olduklari tarihten itibaren Sigorta Poliçelerini e-Sigorta Poliçesi olarak düzenlemeleri zorunludur.


 


e-Döviz Alim-Satim Belgesi Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


e-Döviz Alim-Satim Belgesi uygulamasi zorunlu bir uygulama olmayip, Gelir Idaresi Baskanligi en az 3 aylik zaman süresi belirleyerek, yetkili müesseselere e-Döviz Alim-Satim Belgesi Uygulamasina dâhil olma zorunlulugu getirmeye ve bu durumu ebclgc.gib.gov.tr adresinde yayimlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.


Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan belirlenen süre içinde


Yetkili müesseselerden uygulamaya dahil olanlar


Uygulamaya zorunlu olarak dâhil olduklari tarihten itibaren düzenleyecekleri “Döviz Alim” ve “Döviz Satim” belgelerini  e-Döviz Alim-Satim Belgesi olarak düzenlemek ve alicilarinin talebi dogrultusunda elektronik ya da kagit ortamda teslim etmek zorundadirlar.


 


e-Dekont Uygulamasi


Uygulamaya Geçis Tarihi


e-Dekont uygulamasi zorunlu bir uygulama olmayip, Gelir Idaresi Baskanligi en az 3 aylik zaman süresi belirleyerek, bankalarin e-Dekont uygulamasina dâhil olma zorunlulugu getirmeye ve bu durumu cbclgc.gib.gov.tr adresinde yayimlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.


Bankalar zorunlu olarak uygulamaya dâhil olduklari tarihten itibaren düzenleyecekleri Dekontlari e-Dekont olarak bu Tebligde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlemek ve alicilarinin talebi dogrultusunda elektronik ya da kagit ortamda teslim etmek zorundadirlar.


 


 


 


ELEKTRONIK DEFTER GENEL TEBLIGINDE DEGISIKLIK YAPILDI.

19 Ekim 2019 tarihli ve 30923 sayili Resmi Gazete’de Elektronik Defter Genel Tebligi (Sira No: 1)’nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig (Sira No: 3) yayimlandi.


 


3.1) e-Defter Uygulamasina Dâhil Olma Zorunlulugu


Tebligde, asagida sayilan mükelleflerin e-Defter uygulamasina dâhil olmalari gerektigi belirtilmistir:


e-Fatura uygulamasina geçis zorunlulugu bulunan mükellefler,

Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fikrasi uyarinca bagimsiz denetime tabi olan sirketler.

e-Defter uygulamasina geçme zorunlulugu oldugu belirtilen mükellefler; tam bölünme, birlesme (devralma seklinde birlesmeye yeni kurulus seklinde birlesme) veya tür (nev’i)degisikligine gitmeleri halinde devrolunan veya birlesilen tüzel kisi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i)degisikligi sonucunda ortaya çikan yeni tüzel kisi mükellefler elektronik defter uygulamasina geçmek zorundadir. Uygulamalara geçme süresi hiçbir kosulda islemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayin basindan itibaren 3 ayi geçemeyecektir.

Bu Teblig kapsaminda e-Defter uygulamasina dahil olan mükellefler dahil olduklari aydan itibaren söz konusu defterlerini kâgit ortaminda tutamazlar. Bu mükelleflerin kagit ortaminda tuttuklari defterler hiç tutulmamis sayilacaktir.

Muhasebe fislerinin, e-Defter kayitlari ile birlikte muhafaza edilmesi ve yetkili mercileri tarafindan istenildiginde ibraz edilmesi zorunludur.

e-Defter ve berat dosyalarinin mükelleflerin kendilerine ait NES veya Mali Mühür ile imzalanmasi esas olmakla birlikte, mükellefler tarafindan noterde tanzim olunan özel vekaletnamede veya elektronik imzali muvafakatnamede belirtilmesi kaydiyla; GIB'de bu hususta izin alan özel entegratörlerin veya yazilim uyumluluk onayi verilen yazilim firmalarinin ya da defter tutma hususunda yetki verilen meslek mensuplarinin Mali Mührü ya da NES’i ile zaman damgali olarak imzalanmasi/onaylanmasi ve bunlar tarafindan defter veberat dosyalarinin GIB sistemlerine yüklenmesi de mümkündür.

e-Defter dosyalari ile bunlara iliskin berat dosyalarinin ikincil kopyalarinin, gizliligi ve güvenligi saglanacak sekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterlilige sahip ve GIB’den bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi islem sistemlerinde ya da GIB’in bilgi islem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yil süre ile muhafaza edilmesi zorunludur.

 


e-defter uygulamasi kapsamina girenlerin, uygulamaya zorunlu geçis tarihleri Tablosu


KAPSAMA GIRENLER


E-DEFTER UYGULAMASINA GEÇIS TARIHI


10 Milyon TL ve üzeri brüt satis hasilati olma (veya satislari ile gayrisafi is hasilati) sartini 2018 yilinda saglayan mükellefler 1/1/2020 tarihinden itibaren e-faturaya ve e-deftere geçmektedir.


1/1/2020


5 Milyon TL ve üzeri brüt satis hasilati olma (veya satislari ile gayrisafi is hasilati) sartini 2018 veya 2019 hesap dönemlerinde saglayan mükellefler 1/7/2020 tarihinden itibaren e-faturaya geçmesi gerektiginden,


1/1/2021


Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayili liste kapsamindaki mallar nedeniyle EPDK’dan lisans alimi veya mezkur Kanuna ekli (III) sayili liste kapsamindaki mallarin imal, insa veya ithalini 2019 yilinda gerçeklestirenler 1/7/2020 tarihinden itibaren e-faturaya geçmesi gerektiginden,


1/1/2021


Araci hizmet saglayicilari, internet reklamciligi hizmet aracilari ile internet ortaminda ilan yayinlayanlar 1/7/2020 tarihine kadar e-faturaya geçmesi gerektiginden,


1/1/2021


Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle istigal eden mükellefler 1/1/2020 tarihine kadar e-faturaya geçmesi gerektiginden,


1/1/2020


19/10/2019 tarihi itibariyla Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fikrasi uyarinca bagimsiz denetime tabi olan sirketler


1/1/2020


 


 


3.2) e-Defter Dosyalarinin Olusturulmasi ve Berat Dosyalarinin e-Defter Uygulamasina Yüklenmesi Isleminin Geçici Vergi Dönemleri Bazinda Yapilabilmesi


e-Defter uygulamasina dâhil olanlar, edefter.gov.tr adresinde duyurulan format ve standartlara uygun olarak aylik dönemler itibariyla e-Defterlerini olusturmaya ve saklamaya baslayacaklardir.


e-Defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayina ait beratin alinmasi açilis onayi, son ayina ait beratin alinmasi kapanis onayi, diger aylara ait beratlarin alinmasi ise ilgili aylara ait defterlerin noter onayi yerine geçmektedir.


Uygulamadan yararlananlar aylik dönemler halinde olusturacaklari e-Defter ve berat dosyalarini, asagida belirtilen sürelerde olusturmak, NES veya Mali Mühürle zaman damgali imzalamak/onaylamak ve berat dosyalari e-Defter uygulamasina yüklemek suretiyle Baskanlikça onayli halini almak zorundadirlar:


1- Defter ve berat dosyalarinin ilgili oldugu ayi takip eden üçüncü ayin son gününe kadar,


2- Hesap dönemlerinin son ayina ait defter ve berat dosyalari, gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verildigi ayin son gününe kadar.


Diger taraftan bu Teblig ile elektronik defterlerin kapanis tasdiki yerine geçen aylik berat dosyasi olusturma ve Gelir Idaresi Baskanligi (GIB) e-Defter uygulamasina izleyen 3 ay içinde yükleme isleminin, üç aylik geçici vergi dönemleri bazinda (bu döneme ait aylar için) ve geçici vergi beyannamelerinin verilecegi ayin sonuna kadar gerçeklestirilebilmesi imkani getirilmistir


Buna göre, dileyen mükellefler, her hesap dönemine iliskin ilk ayda, her bir geçici vergi döneminin aylarina ait e-Defter ve berat dosyalarini her ay için ayri ayri olmak üzere, ilgili oldugu geçici vergi dönemine iliskin geçici vergi beyannamesinin verilecegi ayin sonuna kadar olusturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve berat dosyalarini e-Defter uygulamasina yükleyerek Gelir Idaresi Baskanliginca onayli halini alma imkânindan da yararlanabileceklerdir.


Bu çerçevede, defter ve berat dosyalarini olusturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve Baskanlik onayli berat dosyalarini alma süreleri asagidaki tabloda gösterilmektedir. 


 


DÖNEM


AYLIK YÜKLENME TERCIHINDE BULUNULMASI HALINDE


GEÇICI VERGI DÖNEMLERI BAZINDA YÜKLEME TERCIHINDE BULUNULMASI HALINDE


Ocak


Nisan ayi sonu


Ocak - Subat - Mart


Mayis ayi sonu


Subat


Mayis ayi sonu


Mart


Haziran ayi sonu


Nisan


Temmuz ayi sonu


Nisan - Mayis - Haziran


Agustos ayi sonu


Mayis


Agustos ayi sonu


Haziran


Eylül ayi sonu


Temmuz


Ekim ayi sonu


Temmuz - Agustos - Eylül


Kasim ayi sonu


Agustos


Kasim ayi sonu


Eylül


Aralik ayi sonu


Ekim


Ocak ayi sonu


Ekim - Kasim - Aralik


Gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin verilecegi ayin sonuna kadar


Kasim


Subat ayi sonu


Aralik


Gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verilecegi ayin sonuna kadar


 


 


SERMAYE GENELGESINDE YAPILAN DEGISIKLIK ILE “SERMAYE ARTIRIMI TAAHHÜDÜ ÇERÇEVESINDE, YABANCI ORTAKLARDAN ILERIDE GERÇEKLESTIRILECEK SERMAYE ARTISI IÇIN DE SIRKET HESABINA YATIRILAN TUTARLARIN SERMAYEYE ILAVE EDILEBILMESI IÇIN SÖZ KONUSU ISLEMIN EN GEÇ 3 AY IÇINDE GERÇEKLESTIRILMESI GEREKTIGI” HÜKMÜ GETIRILMISTIR.

 


Sermaye Hareketleri Genelgesi'nin sermaye artiriminda pay bedellerinin ödenmesine iliskin 6 nci maddesi T.C. Hazine ve Maliye Bakanliginin 04.11.2019 tarih ve 468620 sayili yazisi ile degistirilmistir.


Sermaye Hareketleri Genelgesine göre , sermaye artirim kararina istinaden, yurt disindan bankalar araciligiyla sermaye artirim beyaniyla getirilen dövizin sermayeye eklenmesi ve sermaye artiriminin belgelenmesi isleminin en geç 3 ay içinde gerçeklestirilmesi gerekmektedir.


 


Bu süre zarfinda getirilen dövizin sermayeye eklenmemesi ve sermaye artiriminin belgelendirilmemesi halinde gelen döviz kambiyo mevzuatina göre kredi islemine tabi tutulmaktadir.


04.11.2019 tarih de yapilan degisiklik ile , Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin 6 nci fikrasina asagida yer alan 5 inci fikra eklenmistir:


 


“(5) Yabanci ortaklardan ileride gerçeklestirilecek sermaye artisi için sirket hesabina yatirilan tutarlarin sermayeye ilave edilebilmesi, sermaye artisi payi için ikinci fikrada açiklanan islem süreci çerçevesinde en geç üç ay içinde sermaye artisinin gerçeklestirilmesi ve sermaye artiriminin belgelenmesi suretiyle mümkündür.”


 


Söz konusu degisiklik ile, sermaye artirimi taahhüdü çerçevesinde, yabanci ortaklardan ileride gerçeklestirilecek sermaye artisi için de sirket hesabina yatirilan tutarlarin sermayeye ilave edilebilmesi için söz konusu islemin en geç 3 ay içinde gerçeklestirilmesi gerekmektedir.


 


 


TÜRKIYE'DE IKAMET ETMEYENLERE ÖZEL FATURA KAPSAMINDA YAPILAN SATISLARA (BAVUL TICARETI)  ILISKIN 28 NO.LU KDV TEBLIGI YAYIMLANDI.

Söz konusu  Teblig’in yayimi tarihi olan 8 Kasim 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;


 


Türkiye'de Ikamet Etmeyenlere Özel Fatura Kapsaminda Yapilan Satislara (Bavul Ticareti)  konu mallarin transit rejimi kapsaminda ihracinda;


 


Katma Deger Vergisi Genel Uygulama Tebligi’nin (II/A-1.2.2.) bölümünün besinci paragrafindan sonra gelmek üzere eklenen paragraf ile bavul ticaretine konu mallarin, özel fatura onaylamaya yetkili gümrük müdürlüklerine bagli geçici depolama yerlerine konulup gümrük mevzuati çerçevesinde tescil islemleri yapildiktan sonra, transit rejimi altinda tasinarak baska bir sinir gümrük kapisindan fiilen yurt disina çikarilmasi üzerine özel fatura onaylanmis sayilacaktir.


 


Yapilan degisiklikle, bavul ticareti kapsaminda ihracat istisnasi beyani, teslime konu mallarin geçici depolama yerlerine konulup tescil islemi yapildigi dönemde degil, sinir gümrük kapisindan yurt disina çiktigi dönemde yapilacaktir.


 


TURIZM PAYI BEYANNAMESI GENEL TEBLIGI YAYIMLANDI.

2/11/2019 tarihli ve 30936 sayili Resmi Gazete (R.G)’de Turizm Payi Beyannamesi Genel Tebligi yayimlandi.


 


Söz konusu teblig kapsaminda:


 


Turizm Payi Beyannamesi vermekle yükümlü olanlarin turizm payi mükellefiyetinin tesis islemlerinin yapilmasi için bu Tebligin yayimlandigi 2/11/2019 tarihinden itibaren 15 gün içinde Gelir Idaresi Baskanligi’nin Interaktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda basvuru yapmalari ya da dilekçe ile yetkili vergi dairesine müracaat etmeleri veya dilekçelerini kayitli posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi (APS) vb.) ile göndermeleri gerektmektedir.


 


Turizm Payi Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde net satisi ve kira geliri bulunmasa dahi Turizm Payi Beyannamesini vermekle yükümlüdürler. Bu durumda beyannamenin, “Beyan edilecek turizm payi bulunmamaktadir” seçenegi isaretlenerek gönderilmesi gerekmektedir.


 


Turizm payi, 15/7/2019 tarihli R.G’de yayimlan 7183 sayili Kanunun 6 nci maddesi geregince asagida belirtilen ticari isletmelerin yatirimcisi veya isletmecisi olan gerçek veya tüzel kisilerin bu isletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satis ve kira gelirlerinin toplami üzerinden alinan payi ifade etmektedir.


 


Söz konusu Kanunun 6 nci maddesi uyarinca;


 


a) Bilesik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi buçuk,


b) Bakanliktan belgeli yeme-içme ve eglence tesislerinden binde yedi buçuk,


c) Deniz turizmi tesisleri ile Bakanliktan belgeli deniz turizmi araçlarindan binde yedi buçuk,


ç) Seyahat acentalarindan (münferit uçak bileti satislari hariç) on binde yedi buçuk,


d) Havayolu isletmelerinden (ticari yolcu tasimaciligi faaliyetlerinden) on binde yedi buçuk,


e) Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Genel Müdürlügü tarafindan isletilenler hariç olmak üzere havalimani ve terminal isletmelerinden binde iki,


 


oraninda olmak üzere bu ticari isletmelerin yatirimcisi veya isletmecisi olan gerçek veya tüzel kisilerin bu isletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satis ve kira gelirlerinin toplami üzerinden turizm


payi alinacaktir.


 


Ayrica kis, termal, saglik, kirsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlik tarafindan tesvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde elli indirimli olarak uygulanacaktir.


Uygulamanin yürürlük tarihi 01/10/2019 olup, bu tarihten itibaren elde edilen gelirlere uygulanacaktir.


 


Ödenen turizm payi, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafindan matraha esas kazancin tespitinde gider olarak dikkate alinacaktir.


Turizm Payi Beyannamesini aylik dönemler hâlinde beyan etme zorunlulugu getirilen kurumlar vergisi mükelleflerinin Ekim/2019 dönemine iliskin olarak verecekleri ilk beyannamelerini beyan dönemini takip eden ayin son günü olan 30/11/2019 tarihinin resmi tatil gününe denk gelmesi nedeniyle 2/12/2019 günü (resmi tatili takip eden ilk isgünü) saat 23.59’a kadar elektronik ortamda beyan etmeleri ve ayni süre içerisinde ödemeleri gerekmektedir.


 


Turizm Payi Beyannamesini aylik dönemler hâlinde beyan etme zorunlulugu getirilen kurumlar vergisi mükellefleri disindaki diger mükelleflerin, Ekim-Kasim-Aralik/2019 dönemine iliskin olarak verecekleri ilk beyannamelerini 31/1/2020 günü saat 23.59’a kadar elektronik ortamda beyan etmeleri ve ayni süre içerisinde ödemeleri gerekmektedir..


 


Turizm Payi Beyannamesinin verilecegi yetkili vergi dairesi;


a) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar için gelir veya kurumlar vergisi yönünden bagli oldugu,


b) Gelir veya kurumlar vergisinden mükellefiyeti bulunmayan gerçek kisiler için yerlesim yeri adresinin bulundugu, gerçek kisiler disinda kalanlar için ise kanuni merkezi/isyerinin bulundugu,


yer vergi dairesidir.


 


 


SGK 12.11.2019 TARIHLI GENEL YAZI ILE BIRLIKTE; YABANCI UYRUKLU ÇALISANLAR IÇIN SEÇILEBILECEK OLAN VE 18.03.2019 TARIHLI GENEL YAZIDA BELIRTILEN EKSIK GÜN KODU SEÇIMINDEKI KISITLAMALARDAN BAZILARI KALDIRILMIS VE ISVERENLERIN E-BILDIRGE PROGRAMLARINDA KISITLAMALARI KALDIRILAN BU KODLARI DA SEÇEBILMELERI IÇIN GEREKLI GÜNCELLEMELER YAPILMISTIR.

 


SGK yayimlamis oldugu 12.11.2019 tarihli ve E.17519684 sayili Genel Yazida


 


 


1) Üniversitelerde kismi zamanli çalisan ya da okullarinda staja tabi tutulan yabanci uyruklu ögrenciler için: 7, 22, 42, 43, 49 ve 50 no’lu belge türleri ile sinirli olmak üzere eksik gün kontrolünün kaldirildigi,


 


2) Malullük yaslilik ve ölüm sigortasi primi ödenmeksizin sadece genel saglik sigortasi primi ya da kisa vadeli sigorta kollari primi ödenen yabanci uyruklu sigortalilar için: 19 ve 46 no’lu belge türleri ile sinirli olmak üzere eksik gün kontrolünün kaldirildigi,


 


3) Ayni sigortalinin birden fazla belge ya da kanun türünden bildirilmesinin gerektigi hallere iliskin olmak üzere eksik gün nedenlerine “25-Diger belge/kanun türlerinden gün tamamlama” adinda bir eksik gün nedeni eklendigi,


 


4) Çalismakta iken isyeri ile ilisigi kesilmeksizin geçici olarak yurtdisina giden yabanci uyruklu sigortalilarin eksik günleri ile ilgili olarak “21-Diger Ücretsiz Izin” kodunun seçilebilmesi yönünde e-Bildirge programlarina gerekli kontrollerin ilave edildigi,