Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.
Bülten Kayıt FormuMenkul Sermaye İratlarına İlişkin Güncel Stopaj Oranları
01.02.2025 tarih ve 32800 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 9487 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67 nci maddesinde yer alan tevkifat oranlarında değişikliğe gidilmiştir. Hatırlanacağı üzere 9075 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile menkul sermaye iratlarına ilişkin indirimli stopaj oranlarına ilişkin uygulama 31.01.2025 tarihine uzatılmıştı. 9487 sayılı Karar ile genel olarak menkul sermaye iratlarında indirimli oran uygulamasına son verilmiş ve tevkifat oranları artırılmıştır.
Menkul sermaye iratlarında stopaj uygulamasına ilişkin 9487 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler sonrası güncel tevkifat oranları aşağıda gösterilmiştir.
Kur korumalı vadeli mevduat/vadeli katılma hesapları ile döviz tevdiat/döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesapları tevkifat oranları;
Altın cinsinden mevduat/katılım fonu hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat/katılma hesaplarından;
Bahse konu oranlar, 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kâr payları için uygulanacaktır. Bahse konu tarih öncesinde iktisap edilmiş indirimli orana tabi menkul kıymetlerden elde edilen gelirler iktisap tarihi itibarıyla yürürlükte olan oranlar üzerinden vergilendirilecektir.
Mevduat faizleri tevkifat oranları;
Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları tevkifat oranları;
6362 sayılı Kanuna göre Sermaye Piyasası Kurulunca onaylanmış finansman bonoları ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen bir yıldan kısa vadeli kira sertifikalarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar için %15, diğer kazançlar için %10 tevkifat oranı belirlenmiş, bir başka deyişle indirimli oranlara ilişkin süre uzatımı yapılmamıştır.
İpotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen ürünlerden elde edilen gelir ve kazançlara uygulanacak stopaj oranı %10 olarak belirlenmiş olup, indirimli oranlara ilişkin süre uzatımı yapılmamıştır.
Devlet tahvili ve hazine bonoları ile kira sertifikalarına uygulanacak stopaj oranı, 30 Nisan 2025 tarihine kadar %0 olarak uygulanmaya devam edecektir.
Yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirlere uygulanacak stopaj oranı ise %15 olarak belirlenmiştir. Ancak hisse senedi yoğun fon katılma payları ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirler için tevkifat oranı %0 olarak uygulanacaktır.
9487 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/02/20250201-2.pdf
Saygılarımızla,
CONSULTA Vergi
(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.