CONSULTA SİRKÜLER : Vergi Sirküleri 2025/4 - 20 Şubat 2025

Yazılım ve Sanayi Ürünlerinin Yerli Katkı Oranının Belirlenmesine İlişkin Mali Rapor YMM’ler Tarafından Düzenlenebilecektir

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Vergi Sirküleri 2025/4 - 20 Şubat 2025

Yazılım ve Sanayi Ürünlerinin Yerli Katkı Oranının Belirlenmesine İlişkin Mali Rapor YMM’ler Tarafından Düzenlenebilecektir

Yazılım ve Sanayi Ürünlerinin Yerli Katkı Oranının Belirlenmesine İlişkin Mali Rapor

YMM’ler Tarafından Düzenlenebilecektir

 

25.01.2025 tarih ve 32793 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yerli Malı Tebliği (SGM-2024/10)” uyarınca sanayi ve yazılım ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

 

a) Ürünün, Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmesi tarafından üretilmesi ve Sanayi Sicil Belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması.

b) Ürünün, tamamen Türkiye’de üretilmesi, elde edilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.

c) Ürünün Yerli Katkı Oranının en az %51 olması.

ç) Yazılım ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca verilen Teknolojik Ürün Belgesine sahip olunması zorunludur.

 

Üretici, hazırladığı Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli ile üretim hesabı belgelerinin mali uzman tarafından kontrol edilmesini ve onaylanmasını sağlamak durumundadır. Mali uzman tarafından, ürünün üretiminde kullanılan ithal ve yerli girdilere ilişkin; maliyete esas teşkil eden defter kayıtları, faturalar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bildirgeleri, gümrük beyannameleri, yerli girdilerin üretildiği işletmelerin sanayi sicil belgeleri ve benzeri belgelerin usulüne uygun olarak mevcut olup olmadığı kontrol edilir, hesaplamanın doğruluğu ve resmî kayıtlara uygunluğu teyit edilir ve yapılan değerlendirme sonrasında düzenlenen Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli ve mali rapor imzalanır.

 

Yerli Malı Belgesinin sahibi, belgeyi düzenleyen oda veya borsa, belgeyi idareye sunan istekliler, teknik uzman ve mali uzman belgedeki bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar.

 

Mali raporu imzalayan mali uzman; işletme bünyesinde iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmayan yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşaviri ifade eder.

 

1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek söz konusu Tebliğe ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250125-3.htm

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.