Robotik Süreç Otomasyonu


RPA Teknolojisi Nedir ? 

İş süreçleri optimizasyonu alanında son  yılların en popüler konularından olan RPA, teknolojinin içinde olan hemen hemen herkesin “Robot” kullanarak farklı BT sistemlerini ve çalışan aktivitelerini bilgisayar ortamında organize etmesine imkan sağlıyor. RPA robotları kullanıcı ekranını kullanarak farklı sistemlerden veri toplanması, farklı uygulamalar üzerinde işlemlerin yapılması gibi çalışanların düzenli yapabilecekleri aktiviteleri gerçekleştirebilir. Sürekli tekrarlanan görevleri robotlar vasıtasıyla herhangi bir etkileşim gerektirmeden insanlar gibi sürdürebilirler, tabi ki robotların insanlardan bazı farkları bulunmaktadır; robotlar uyumazlar, hatasız çalışırlar ve ofis çalışanlarından daha az maliyetle çalışabilirler.

RPA robotlarının diğer süreç optimizasyonu araçlarına kıyasla bazı avantajları bulunmaktadır. RPA teknolojisi şirketlerin var olan sistemleri üzerinde değişikliklere gerek duymadan uyum sağlayabilir. Hali hazırda insanlar tarafından yapılan aktiviteleri, yazılım veya farklı teknolojik yatırımlar gerektirmeden bilgisayar ortamında gerçekleştirebilir. Böylelikle, var olan BT sistemlerinin verimliliğini arttırarak, en az maliyetli yoldan görevlerin tamamlanmasına imkan sağlar. 

RPA robotları bir çok insansı aktiviteyi taklit edebilir. Uygulamalara log kayıtları tutarak, dokümanların ve klasörlerin taşınması, kopyalaması ve yapıştırılması aktivitelerini gerçekleştirebilir. RPA robotları, veri manipülasyonu, transferi yapabildikleri gibi bu verileri farklı uygulamalara yazarak formlar doldurabilir veya verileri OCR teknolojisi dahil olmak üzere farklı yöntemler kullanarak farklı dokümanlardan veya web üzerinden toplayabilir.

RPA’in temel amacı, organizasyonlarda gerçekleştirilen işlemler sırasında oluşan kullanıcı hatalarının giderilmesi ve insan kaynağı maliyetinin azaltılması üzerinedir. RPA teknolojisinin gelişerek bir çok kabiliyet kazanmasıyla karmaşık finans işlemlerinden tutun, komplike sistemlerin verilerinin yönetilmesine, OCR teknolojisiyle kalite kontrol sağlanmasına kadar bir çok alanda organizasyonlara katkı sağlamaktadır. RPA robotlarının en faydalı olabileceği süreçler en çok insan hatasına elverişli olanlar ve en çok tekrarlanan süreçlerdir. Bu profildeki süreçlerin robot tasarımları için seçilmesi durumunda en çok fayda sağlayacakları ortamlar tespit edilmiş olur.  Bir çok işi aynı anda yapabilirler, uzak masa üstü gibi sunucu ortamlarında çalışabilirler, otomatik rapor yaratabilirler, validasyon veya sistemlerin izlenmesi işlemlerini gerçekleştirebilirler. 

Veri taşıma işlemlerini gerçekleştirebilmeleri nedeniyle, farklı sistemler arasında oluşan entegrasyon boşluklarını giderebilir. Backup, veri taşıma, veri güncelleme, raporlama işlemlerinin düzenli olarak organize edilmeleri sağlanabilir.

RPA’in Faydaları

RPA robotlarının organizasyonunuza katabileceği bazı faydalar şunlardır;

1. Bir çok farklı tipte ve sayıda süreç robotlarla otomatikleştirilebilir.
2. RPA robotları tarafından tekrarlanan aktivitelerin tamamlanmasıyla zaman ve kaynaktan tasarruf edilerek bir çok maliyet azaltılabilir.
3. Robotların tasarımı programlama bilgisi gerektirmeden yapılabilir. Böylece, teknik olmayan çalışanların da süreç otomasyonu safhalarına dahil olmaları sağlanabilir.
4. Robotik süreç otomasyonu uyum ve kontrol süreçlerinde kullanılarak, hatasız iç kontrol süreçleri tasarlanabilir.
5.  Robot yazılımları hızlı modelleme ve yayınlama imkanı sağlar.
6. Süreçlerdeki hatalar takip edilebilir ve standart test süreçleri robotlar tarafından gerçekleştirilebilir.
7. Etkili ve hatasız tasarım ve yayınlama imkanı sağlar.
8. Gerçek zamanlı bug ve hata ayıklama imkanı sunar.
9. İnsan aktivitesini azalttığından hata giderilmesi ve eğitim sürelerini de kısaltmaktadır.
10. Robot yazılımları yorulmazlar ve uyumazlar bu nedenle verimliliği iş saatlari ile sınırlı olmadan arttırabilirler.

Çözüm Ortaklarımız


 The European House - Ambrosetti
 Software AG
 Pandea
 board
 UiPath
 Centric Software
 Alteryx
 Qlik
 Robusta
 Knowbe4
 Bilge Adam
 IBM