Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

MUHSGK Sistemi İle Kişisel Bazlı Veri Kontrolünün Sonuçları: Alınması Gereken Aksiyonlar - 23 Ağustos 2020


MPHB SİSTEMİ İLE KİŞİSEL BAZLI VERİ KONTROLÜNÜN SONUÇLARI: ALINMASI GEREKEN AKSİYONLAR

23.08.2020 

 

GÜNDEM

  • Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, TC kimlik numarası bazlı asgari geçim indirimi, vergi matrahı kontrolü ile vergi indirimleri (engellilik) GİB'e aktarılmaktadır.
  • Eski sistemde kişisel bazlı böyle bir kontrol modeli bulunmamaktaydı. 

 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

  • 256 Seri Numaralı Tebliğ'de “Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, asgari geçim indirimi uygulaması, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir. Ücretliler medeni durumu ve çocuk sayısı hakkında bildirimlerini, en yüksek ücret geliri elde ettikleri işverene vererek uygulamanın ilgili işverence yerine getirilmesini sağlayacaklardır. En yüksek ücretin hangi işverenden alınacağının belli olmaması halinde, indirimden yaralanacağı işvereni ücretli kendisi belirleyecektir. Ücretlinin aynı anda birden fazla işverenden dolayı asgari geçim indiriminden faydalandığının tespiti halinde; oluşan vergi ziyaı, ücretliden cezalı olarak tahsil edilecektir.” hükmü bulunmaktadır.
  • Buna göre, çalışanlar ay içerisinde birden fazla işyerinde çalışıyorlarsa ya da aynı ay içerisinde işveren değişikliği yaparlarsa, mükerrer olarak AGİ'den yararlanma durumu ortaya çıkabilir.
  • Bu sebeple, işe girişlerde ekte sunduğumuz muvafakatın alınmasını önermekteyiz. 

 

KÜMÜLATİF VERGİ MATRAHI

  • 311 Seri Numaralı Tebliğ'de “Yıl içerisinde işveren değiştiren hizmet erbabı, ücret gelirine ilişkin gelir vergisi matrahını yeni işverenine bildirmek suretiyle ücretinin gelir vergisi tarifesine göre kümülatif olarak vergilendirilmesini talep edebilir. Bu durumda yeni işveren kümülatif matrahı dikkate alarak tevkifat yapar. Yıl içinde birden fazla işverenden elde ettiği ücret gelirleri kümülatif matrah dikkate alınarak vergilenen hizmet erbabının bu gelirlerini yıllık beyannameyle beyan etme yükümlülüğü bulunması durumunda, yıllık beyannamede bildirilen matrah üzerinden hesaplanan gelir vergisinden kümülatif matrah dikkate alınmak suretiyle tevkif suretiyle ödenen vergiler mahsup edilebilecektir.” hükmü bulunmaktadır.
  • Buna göre, çalışanların talebi halinde işveren değişikliği sırasında kümülatif vergi matrahı devam ettirilebilir. Bu da ücretin vergilendirilmesini değiştirecektir.
  • Bu sebeple, işe girişlerde ekte sunduğumuz muvafakatın alınmasını önermekteyiz. 

 

VERGİ BEYANNAMESİ

  • Ücret Kazançlarının Vergilendirilmesi ve Beyanı başlıklı ekli bültenimizde kimlerin beyanname verme zorunluluğu bulunduğu detaylı olarak aktarılmıştı. (29.05.2020)
  • Yeni sistem ile kişisel bazlı kümülatif vergi matrahlarının takibi 2021 yılı itibariyle yapılabilecektir. Bu sebeple zorunlu olmamakla birlikte, kendisinin beyanname verme zorunluluğu bulunan çalışanlara duyuru yapılarak bu durum hatırlatılabilir.

 

Dökümanı İndir