Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Nakdi Ücret Desteğinin Mahsubu, Fazla ve Yersiz Ödemelere Dair Oluşan Tereddütler ve Şubat Ayı Ödeme Gün Sayısı Hakkında Bilgilendirme! - 17 Şubat 2021


Konu:

Nakdi Ücret Desteğinin Mahsubu, Fazla ve Yersiz Ödemelere Dair Oluşan Tereddütler Hakkında Bilgilendirme

Sayı:

2021/23

Tarih:

17.02.2021

Özet:

Bu bültenimizde İŞKUR tarafından yayınlanan genel yazıda yer alan nakdi ücret desteğinin mahsubu, fazla ve yersiz ödemelere ilişkin hususlar açıklanmıştır.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 11 Şubat 2020 tarihli genelgesinde, süresi uzatılan nakdi ücret desteğinin mahsubu, fazla ve yersiz ödemelere ilişkin hususları açıklamıştır. Yazıda bu konular toplamda 4 maddede aktarılmıştır.

1- Fazla ve yersiz ödemelerin terkinine ilişkin yaşanan tereddütleri gidermek adına şöyle denilmiştir:

 İşverenin bilgisi dışında işçinin bir başka işyerinde çalışmasından kaynaklanan ve işçilerin borçlandırıldığı haller dışında, işçinin raporunun geç bildirilmesinden ya da ödeme tarihinin öne çekilmesi nedeniyle zamanında sisteme kaydedilememesinden, işçinin askere gidişinin işverence Kuruma süresinde bildirilmemesinden, tam zamanlı çalışan işçinin işverence bildirilmesinden, SGK kayıtlarından tespit edilemeyen emekli çalışanların işverence bildirilmesinden kaynaklanan fazla ödemeler işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanmaktadır ve terkin işlemi yapılabilmektedir.

 Bununla birlikte; işçinin bir başka işyerinde çalıştığının işverenin bilgisi dâhilinde olduğunun anlaşıldığı hallerde de (işverenle yazılı olarak irtibat kurulmak suretiyle belirlenir.) yine terkin işlemi yapılacaktır.

 İşverenlerce terkin kapsamında olsa da ödeme yapılmak istenmesi durumunda fazla ödemelerin tahsil işlemi gerçekleştirilmelidir.

 Her hangi bir dönem için fazla ödeme oluşturulmuş, ancak sonradan yapılan işlemin hatalı olduğu sonucuna varılarak işlem iptal edilmiş ve daha sonra aynı dönem için tekrar ödeme oluşturulmuşsa mükerrer ödeme yapılmasına sebebiyet verilmemesi gerekmektedir.

 Komisyon ayrıca, ödeme dönemi 2020 yılı Ekim ayı ve öncesi döneme ait olup olmadığı ve işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı (uygunluk tespiti dışındaki denetim raporlarından veya 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkartılmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı) hususlarını da değerlendirecektir.

2- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 24 üncü Maddesi Kapsamında Yapılacak Nakdi Ücret Desteği Uygulamasına İlişkin Usul ve Esasların 9. maddesinin 4 fıkrasında

“5. maddenin 1. fıkrasının (b) bendi kapsamında yapılacak düzeltme ve güncelleme bildirimleri nedeniyle oluşan fazla ve yersiz ödemeler, işçinin takip eden ay için yapılacak nakdi ücret desteği ödemesinden mahsup edilir. 4857 sayılı Kanunun geçici 10. maddesi kapsamında fesih işleminin yapılamayacağı dönemi izleyen ayın sonuna kadar mahsuba yeter veya hiç nakdi ücret desteği alamayacak kişi bakımından ortaya çıkan fazla ve yersiz ödemeler, işverenden genel hükümlere göre İŞKUR tarafından tahsil edilir.”

hükmü yer almaktadır.

Consulta İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.

Esentepe Mahallesi Kore Şehitleri Cad, Üsteğmen Mehmet Gönenç Sk. No:3, 34394 Şişli

(0212) 347 34 00

infososyalguvenlik@consulta.com.tr

3- Sosyal güvenlik mevzuatı gereği;

 1 Şubat’ta başlayan bitiş tarihi Şubat ayı sonrası olan veya 28/29 Şubat’ta biten,

 Başlama tarihi Şubat ayı öncesi olan ya da 1 Şubatta başlayıp 28/29 Şubatta biten kısa çalışma ödenekleri ile ara ay Şubat olan kısa çalışma ödeneklerinde gün sayısı 30 olacak şekilde program oluşturulmuştur.

 Sistem 15/45 bildirilmişse 10 gün,

 22,5/45 bildirilmişse 15 gün,

 30/45 bildirilmişse 20 gün,

 45/45 bildirilmişse 30 gün üretecektir. Uygun görülen haftalık çalıştırılmayacak saati aşmamak kaydıyla örneğin 45/45 oranın bildirildiği 2021 yılı Şubat ayında 5 gün rapor alınmış veya çalışılmış ise talep edilmesi halinde 25 gün süreyle ödeme yapılacak şekilde oran belirlenebilecektir.

4- 31/12/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan iki aylık süreden sonra başlamak üzere 28/2/2021 tarihine kadar iki ay uzatılmıştır. Yapılan değerlendirmede talep edilen/uygun görülen kısa çalışma süresinin 3 ay olup olmadığına bakılmaksızın uzatma işleminin yapılması gerektiği değerlendirilmiştir. Daha önce uzatma işlemi yapılamayacağı yönünde bildirim yapılan işyerlerinin bu kapsamda bilgilendirilmesi uygun olacaktır.

Saygılarımızla

CONSULTA İş ve Sosyal Güvenlik

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.

Dökümanı İndir