Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Ramazan Ayında Yapılan Yardımların Bordrolaştırılması - 09 Nisan 2021


Ramazan Ayında Yapılan Yardımların Bordrolaştırılması

09.04.2021

Özet: Bültenimizde, Ramazan Bayramı kapsamında yapılan yardımların bordro süreci aktarılmıştır.


1- GİRİŞ

Ramazan ayında, dini bayramlarda veya yılbaşında firmalar tarafından çalışanlarına ayni ya da nakdi yardımlar verilebilmektedir. Bu yardımların bordroda nasıl gösterileceği önemli bir noktadır. Bununla birlikte ramazan ayında yapılan yemek yardımlarının da bu dönem içerisinde devam edip etmeyeceği konusunda bültenimizde bazı özellikli durumlara değinilmiştir.


2- YEMEK DURUMU VE YARDIMLAR

İşyerinde düzenli olarak uygulanan/verilen yemek yardımı işyeri bünyesindeki yemekhane aracılığıyla veriliyorsa, Ramazan aylarında işverenin, yemekhane hizmetinden yararlanamayan personele ayrıca yemek yardımı ödemesi yapması iş sözleşmesi, toplu sözleşme ya da işyeri uygulamasında yoksa zorunlu değildir. Çünkü burada işverenin değil personelin tercihinden ötürü bu yardımdan yararlanamama durumu söz konusudur.


Ramazan boyunca yemekhane aracılığıyla verilen yemek hizmetinden faydalanamayan çalışanlarına nakit olarak yemek parası ödemesi yapmayı seçen firmalar da bulunmaktadır. İşyerinde yemekhane hizmeti bulunan firmalar nezdinde, oruç tutan personellerine ayni ya da nakdi yapılan tüm yemek yardımlarında, SGK primi ve vergi istisnası uygulanamaz. Bu sebeple normal ücret gibi bordrolaşması gerekecektir. (İşveren Uygulama Tebliği: Sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin, işyerinde veya müştemilatında işveren tarafından yemek verilmemesi şartıyla… / Gelir Vergisi Kanunu: İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda…)

Ramazan ayı öncesinde, yemek yardımının yemekhane aracılığıyla değil de yemek kartı veya nakdi olarak yapıldığı durumlarda ise bu yardımlara devam edilmesi gerekir. Ramazan ayında oruç tutan personeller de kapsam dışında bırakılmayacaktır. Ramazan ayında sunulan yardımların nakdi ve ayni olmasına göre bordrolaştırma süreçleri ise şu şekilde olacaktır:

  • Yardımın, bayram harçlığı gibi nakit olarak gerçekleştirildiği durumda, Gelir ve Damga Vergisi ve SGK primine tabi olacaktır.

  • Yardımlar bazen Sodexo, Multinet veya Setcard gibi ödeme araçları aracılığıyla yapılmaktadır. Bu durumda, ödemeler SGK primine tabi tutulmaz. Ama vergiye tabi tutularak bordroya konu edilecektir.

  • 5510 sayılı Kanun’un 80. Maddesine göre, çalışanlara ayni ödeme olarak verilen yardımlar prime esas kazanç matrahına dâhil olmamaktadır. Bu sebeple çalışana Ramazan yardımı para olarak değil de ayni yardım olarak verildiyse üzerinden SGK primi ödenmez. Çalışana ödenen yardımlar nakit ya da ayni olması fark etmeksizin para ile ölçülebilen yardımlar olmasısebebiyle ücret olarak kabul edilmektedir dolayısıyla gelir vergisine tabidir.
  • Ramazan ayında çalışana verilecek olan Ramazan kolisi ve hediye çeki gibi yardımlar vergilendirilerek bordroya dâhil edilecektir fakat SGK primi kesilmeyecektir.

  • Ramazan yardımları ile ilgili damga vergisi muafiyeti söz konusu değildir. Bu sebeple, yardımlar ayni de nakdi de olsa üzerlerinden damga vergisi hesaplanacaktır.


3- SONUÇ

Sonuç olarak;

1- İşyerinde yemekhane uygulaması varsa, Ramazan ayında da açık tutularak yemek hizmetinin verilmeye devam edilmesi gerektiğini,

2- Yemekhane hizmetinden faydalanmayan çalışanlar varsa, bu kişilere sözleşme ya da işyeri uygulamasında aksine bir durum yoksa nakdi ya da ayni olarak ek bir hak sağlanmasının zorunlu olmadığını,

3- Yemekhane hizmeti varken, çalışanlara (oruç tutan, faydalanmayan ya da faydalanan) nakdi ya ayni olarak yapılacak tüm yardımların herhangi bir istisnasının olmadığını,

4- Ramazan münasebetiyle yapılacak ek yardımlar eğer nakdi ise tüm kesintilere; ayni nitelikte ise (kart, çek, koli gibi) sadece vergilendirilerek bordroya konu edileceğini 

belirtmek isteriz.


Saygılarımızla

CONSULTA İş ve Sosyal Güvenlik


(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.